Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ
Κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων. Στις 2 Φεβρουαρίου 1977 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ της Κασπίας Θάλασσας.
Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες. Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη. Στη συνθήκη περιλαμβάνονται 1524 υγρότοποι με έκταση 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου.
Φέτος το θέμα του εορτασμού είναι «Οι υγρότοποι για το μέλλον μας - αειφόρος διαβίωση» και πραγματεύεται τη δυνατότητα και την ανάγκη οι άνθρωποι να συμβιώνουν αρμονικά με τους υγροτόπους επωφελούμενοι από τα αγαθά που προσφέρουν, αλλά ταυτόχρονα διαφυλάττοντάς τους και για τις μελλοντικές γενιές.
Οι υγρότοποι διαδραματίζουν ανεκτίμητο ρόλο στην ευημερία και την υγεία μας. Όσοι υγρότοποι δεν έχουν υποβαθμισθεί από τον άνθρωπο σφύζουν από βιοποικιλότητα, αποτελούν πηγή πόσιμου νερού, προστατεύουν από τις πλημμύρες, συμβάλλουν στην εξασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας και βοηθούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, tα προϊόντα και οι υπηρεσίες που προσφέρουν αποτελούν μέρος της ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων μέσω της αλιείας, της γεωργίας, της καλλιέργειας ρυζιού, του τουρισμού, των υδάτινων μεταφορών και πολλών άλλων δραστηριοτήτων.
Oι υγρότοποι της χώρας μας υποβαθμίζονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να απειλείται η οικολογική τους αξία. Αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς, αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, απόρριψη στερεών και εκροή αστικών αποβλήτων, παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, εντατικοποίηση της γεωργίας και λαθροθηρία είναι μόνο ορισμένα από τα εντονότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: