Πέμπτη 14 Μαΐου 2020


Αγαπητοί συνάδελφοι/ισσες,
Ελπίζουμε το μήνυμα αυτό να σας βρίσκει όλους/ες υγιείς και δυνατούς/ές!
Στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, που όλοι βιώνουμε, γνωρίζουμε ότι καταβάλετε κάθε προσπάθεια να διατηρήσετε επαφή με τους μαθητές σας στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας και να τους υποστηρίξετε παιδαγωγικά.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι βρίσκεστε ήδη σε ηλεκτρονική επικοινωνία μαζί τους αναλάβαμε, ως Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ/νσης Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, την πρωτοβουλία δημιουργίας του εκπαιδευτικού υλικού «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, μένουμε υγιείς και αξιοποιούμε δημιουργικά τον χρόνο μας μαθαίνοντας για το περιβάλλον» με σκοπό την παιδαγωγική υποστήριξη εκπαιδευτικών και μαθητών σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας κατά την δύσκολη αυτή περίοδο της παραμονής μας στο σπίτι. Απώτερη επιδίωξή μας είναι η διατήρηση της επικοινωνίας, της δικτύωσης και της αλληλεπίδρασης με όλους εσάς τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, έστω εξ αποστάσεως, προκειμένου να μην χαθεί η επαφή με την περιβαλλοντική εκπαίδευση τόσο η δική μας, όσο και των μικρών μαθητών μας με αυτήν.
Σας ενημερώνουμε ότι παρακάτω ακολουθεί το εκπαιδευτικό υλικό «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, μένουμε υγιείς και μαθαίνουμε για το περιβάλλον», από το οποίο έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε, όποιες δραστηριότητες εσείς επιθυμείτε και να τις προτείνετε με την σειρά σας στους μαθητές και τις μαθήτριές σας. Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε ότι καταβλήθηκε προσπάθεια να συγκεντρωθεί υλικό από διάφορες πηγές, ώστε να μπορεί να το αξιοποιηθεί δημιουργικά και παραγωγικά από κάθε εκπαιδευτικό για τους/ις μαθητές/τριές του. Πρόκειται για συνδέσμους σε ηλεκτρονικά βιβλία (ιστορίες και παραμύθια) εκπαιδευτικά βίντεο, παιχνίδια κουίζ, κρυπτόλεξα, όλα περιβαλλοντικής θεματολογίας, σχετικό εκπαιδευτικό υλικό από το φωτόδεντρο και άλλες προτάσεις για ευχάριστες δραστηριότητες Π.Ε., που στόχο έχουν να απασχολήσουν δημιουργικά τους μαθητές/τριες. Το υλικό, θα επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα εμπλουτίζεται με νέες ιδέες. Τα παραγόμενα από τους μαθητές/τριες, αν και εφόσον υπάρξουν, μπορούν να αναρτώνται στην ιστοσελίδα του σχολείου ή να μας τα αποστέλλετε στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση (vippeki71@gmail.com), προκειμένου να αναρτώνται στην ιστοσελίδα μας.
Είμαστε πάντα στη διάθεση σας ως Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για οποιαδήποτε υποστήριξη (τηλέφωνο επικοινωνίας: 6992202710, emailvippeki71@gmail.com).
Με την ευχή να βγούμε όλοι και όλες νικητές από αυτήν την πρωτόγνωρη δοκιμασία  σας ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ!!!!
Με το καλό να ξαναβρεθούμε και να είμαστε όλοι καλά!!!!



ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ


«Μένουμε σπίτι ... μένουμε υγιείς
και αξιοποιούμε ευχάριστα και δημιουργικά τον χρόνο μας μαθαίνοντας για το περιβάλλον».


Προτάσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τους μικρούς μαθητές μας:


Τι είναι Βιώσιμη Ανάπτυξη
Εκπαιδευτικό βίντεο με χρήσιμες πληροφορίες για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Να θυμάσαι πάντα κάτι:
Τραγούδι για τους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης
Κατάλληλο και για μαθητές Νηπιαγωγείου Σύνδεσμος:https://www.youtube.com/watch?v=c7jHbpoWeA4  

Περιοδικό Κόμικ: "Το Βιβλίο των Στόχων" για παιδιά 6-10 ετών
Ας κάνουμε πράξη τους 17 Παγκόσμιους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης για έναν κόσμο καλύτερο και πιο βιώσιμο.

Κόμικ :Γίνε ο ήρωας που θα αλλάξει τον κόσμο

Ροδούπολη: Πάμε σχολείο με λιγότερους ρύπους.
Πηγή: φωτόδεντρο
Εκπαιδευτικό παιχνίδι για τους αειφόρους τρόπους μετακίνησης.
Πώς θα επιλέξετε να μετακινηθούν 10 μαθητές για να πάνε εύκολα και γρήγορα στο σχολείο επιβαρύνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο το περιβάλλον;

Η μάχη της Μυρσίνης με την κλιματική αλλαγή
Πηγή Ερευνητικό Κέντρο Υφάλων και Τροπικών Δασών
Η Μυρσίνη, η γεροντότερη πράσινη χελώνα στον μεγάλο κοραλλιογενή ύφαλο, αφηγείται στις μικρότερες χελωνίτσες την ιστορία των προγόνων της και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι θαλάσσιες χελώνες για να επιβιώσουν λόγω της κλιματικής αλλαγής

Μια βόλτα με την αβοκέτα και τους φίλους της στον κόλπο Καλλονής Λέσβου
Κατάλληλο και για παιδιά Νηπιαγωγείου
Πηγή : φωτόδεντρο
Παραμύθι με θέμα τη ζωή των πουλιών που φιλοξενούνται, μόνιμα ή περιοδικά, στον υγρότοπο του κόλπου Καλλονής Λέσβου, έναν σημαντικό βιότοπο των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Το μαθησιακό αντικείμενο έχει ως στόχους αφενός να εξοικειώσει τα μικρά παιδιά με τα είδη της ορνιθοπανίδας που απαντούν σε αυτή την περιοχή και αφετέρου να τους δώσει τα ερεθίσματα, για να γνωρίσουν μερικά βασικά χαρακτηριστικά και συνήθειες των πουλιών, καθώς και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στους ελληνικούς υγρότοπους.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος κι εμείς
Πηγή: Φωτόδεντρο
 Παρουσίαση πληροφοριών με σύντομα βίντεο και ασκήσεις εμπέδωσης, με θέμα ένα από τα σημαντικότερα και πιο ευάλωτα θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη, τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο. Στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι να ευαισθητοποιήσει τον χρήστη σχετικά με τον ρόλο που έχουμε όλοι μας στην προστασία και τη διατήρηση των κοραλλιογενών υφάλων και να τον ενθαρρύνει να αναλάβει πρωτοβουλίες, ακόμη και αν οι περισσότεροι κοραλλιογενείς ύφαλοι βρίσκονται πολύ μακριά από τη χώρα μας.

Μακροβούτια παρέα με... πλαστικά
Πηγή: φωτόδεντρο
Διαδραστική ιστορία ψηφιακής αφήγησης, που επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει και να προβληματίσει τα μικρά παιδιά σχετικά με τη χρήση και την απόρριψη πλαστικών στη θάλασσα. Η Χαρά και ο Μίμης, μαζί με τη συντροφιά τους από ζωάκια της θάλασσας, συζητούν για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν τα υπολείμματα πλαστικών στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Οι εμπειρίες των ζώων είναι κατατοπιστικές και μερικές φορές εκπλήσσουν. Παράλληλα με την αφήγηση, δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα, δοκιμάζοντας τις γνώσεις του.

Κλιματική αλλαγή… Παίζουμε;
Πηγή: ΚΠΕ Καστοριάς
99 Ερωτήσεις για την κλιματική αλλαγή και άλλα συναφή θέματα


Π α ι χ ν ί δ ι α

Ανθρώπινα Δικαιώματα – Παιχνίδι
Πηγή: Συμβούλιο της Ευρώπης 
Ένα παιχνίδι για την εκμάθηση των δικαιωμάτων των παιδιών

Βρες τις λέξεις
Κρυπτόλεξο για την κλιματική αλλαγή

Κουίζ για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή
Πηγή: Επίσημος ιστότοπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Πάρε μέρος σε αυτό το κουίζ για τα ζητήματα, που αφορούν το κλίμα και γίνε ήρωας του κλίματος!

Επιτραπέζιο παιχνίδι για την κλιματική αλλαγή
Παίξε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι και μάθε για την κλιματική

Έχουμε στόχους
Σύνδεσμος: https://go-goals.org/el/
Επιτραπέζιο παιχνίδι για τους 17 στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης

Παίζουμε ένα κουίζ για την ενέργεια;
Παίξτε το Quiz για την ενέργεια του ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου. Περιέχει ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής σχετικά με ζητήματα της καθημερινότητας μας καθώς και διευκρινιστικά κείμενα.

Παιχνίδι μνήμης

Κλιματική αλλαγή … παίζουμε;
Πηγή: WWF
Επιδαπέδιο παιχνίδι για την κλιματική αλλαγή

Ταίριαξε τις ψηφίδες, για να φτιάξεις το θαλάσσιο οικοσύστημα!
Πηγή: φωτόδεντρο
Εκπαιδευτικό παιχνίδι παζλ με θέμα το θαλάσσιο οικοσύστημα.
Μπορείς να βρεις πού κρύβομαι;
Πηγή: φωτόδεντρο
Άσκηση εντοπισμού ζώων σε εικόνα. Στόχος: να εξασκήσουν οι μαθητές την παρατηρητικότητά τους, εντοπίζοντας τα ζώα μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον.
Το ταξίδι του Ότερ
Πηγή: φωτόδεντρο
Εκπαιδευτικό παιχνίδι με θέμα τα απειλούμενα είδη ζώων (τον λύκο, τη μεσογειακή φώκια, την καφέ αρκούδα και τη θαλάσσια χελώνα καρέτα)

Εκπαιδευτικό παιχνίδι
Πηγή : φωτόδεντρο
Παιχνίδι μνήμης με θέμα έξι απειλούμενα ζώα της Ελλάδας. Σκοπός του παιχνιδιού είναι το ταίριασμα ανά δύο των όμοιων εικόνων. Απώτερος στόχος η ευαισθητοποίηση των μαθητών αναφορικά με την προστασία των απειλούμενων ζώων (τη μεσογειακή φώκια, τη χελώνα καρέτα-καρέτα, τον πελεκάνο, το τσακάλι, την καφέ αρκούδα και το ελάφι)

Σχεδιάζω μια πράσινη πόλη
Πηγή : φωτόδεντρο
Εκπαιδευτικό παιχνίδι όπου οι μαθητές, μέσα από ένα περιβάλλον προσομοίωσης, σχεδιάζουν και χτίζουν τη δική τους πόλη, προσπαθώντας να την κάνουν όσο πιο «πράσινη» γίνεται. Στόχος είναι η ανάπτυξη γνώσεων και η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων μιας πόλης μέσα από φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές.

Birdwatcher Τα πρώτα μου βήματα στην παρατήρηση πουλιών
Πηγή : φωτόδεντρο
Εκπαιδευτικό παιχνίδι που στοχεύει να δώσει στον χρήστη την ευκαιρία να κάνει τα πρώτα του βήματα στην παρατήρηση πουλιών (birdwatching). Το μαθησιακό αντικείμενο επιδιώκει, επίσης, να ευαισθητοποιήσει και να παρακινήσει τον χρήστη να ξεκινήσει την ορνιθοπαρατήρηση σε πραγματικό πεδίο. Το σενάριο του παιχνιδιού διαδραματίζεται στο Δέλτα του Έβρου, έναν από τους σημαντικότερους ελληνικούς υγρότοπους με ιδιαίτερα πλούσια ορνιθοπανίδα, δηλαδή μεγάλο αριθμό ειδών πτηνών.

Εικονόλεξο για τη φύση
Κατάλληλο και για παιδιά Νηπιαγωγείου
Πηγή : φωτόδεντρο
Διαδραστικό εικονόλεξο, που στοχεύει στην εξοικείωση με έννοιες σχετικά με φυσικά φαινόμενα.

Τα φυτά του τόπου μας
Πηγή : φωτόδεντρο
Σταυρόλεξο για τα φυτά της Ελλάδας.

Ταίριαξε τα λουλούδια!
Πηγή : φωτόδεντρο
Παιχνίδι μνήμης με εμπεδωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα και στόχο το ταίριασμα ανά δύο των όμοιων εικόνων.

Οι ταυτότητες των απειλούμενων ζώων (αντιστοίχιση)
Πηγή : φωτόδεντρο
Δραστηριότητα κλειστού τύπου (αντιστοίχιση) με θέμα τέσσερα από τα απειλούμενα είδη ζώων (καφέ αρκούδα, χρυσό τσακάλι, μεσογειακή φώκια, χελώνα καρέτα-καρέτα). Το μαθησιακό αντικείμενο περιλαμβάνει υπερσυνδέσμους με πρόσθετες πληροφορίες, με στόχο την εκτενέστερη μελέτη του κάθε ζώου και τον εμπλουτισμό των γνώσεων των μαθητών.

Από τι κινδυνεύουν τα δάση;
Πηγή : φωτόδεντρο
Άσκηση ταξινόμησης με θέμα τους κινδύνους που απειλούν τα δάση. Σκοπός της άσκησης είναι η ομαδοποίηση των παραγόντων από τους οποίους κινδυνεύουν τα δάση, ανάλογα με το αν πρόκειται για ανθρώπινες ενέργειες από λάθος, ανθρώπινες ενέργειες από πρόθεση ή φυσικές αιτίες, και η δημιουργία των κατάλληλων συνδέσεων.

Η φύση είναι το σπίτι μας
Πηγή : φωτόδεντρο
Κουίζ  ερωτήσεων (συμπλήρωσης κενών, σωστού - λάθους, πολλαπλών επιλογών, αντιστοίχισης), σχετικά με το περιβάλλον και τη φύση. Στόχος της άσκησης είναι να δοκιμάσουν οι μαθητές τις γνώσεις τους, ανατρέχοντας σε όσα έχουν μάθει σχετικά με τα έμβια και τα άβια στοιχεία του οικοσυστήματος, καθώς και τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα.
Ταίριαξε τις ψηφίδες, για να φτιάξεις το οικοσύστημα δάσους!
Πηγή : φωτόδεντρο
Εκπαιδευτικό παιχνίδι - παζλ με θέμα το οικοσύστημα του δάσους. Σκοπός του παιχνιδιού είναι η σύνθεση της εικόνας, ταιριάζοντας τις ψηφίδες (κομμάτια παζλ). Απώτερος στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την ανάγκη προστασίας του οικοσυστήματος του δάσους.

Αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος
Πηγή : φωτόδεντρο
Κουίζ ερωτήσεων (πολλαπλών επιλογών, αντιστοίχισης), με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος. Στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι να δοκιμάσουν οι μαθητές τις γνώσεις τους σχετικά με τη μόλυνση του περιβάλλοντος (ηχορύπανση, φαινόμενο θερμοκηπίου, καταστροφή βιοτόπων, μόλυνση του νερού) και την ευθύνη του ανθρώπου απέναντι στη φύση.

Ταίριαξε τα ζώα της θάλασσας!
Πηγή : φωτόδεντρο
Παιχνίδι μνήμης με ψυχαγωγικό χαρακτήρα, με θέμα οκτώ ζώα της θάλασσας. Σκοπός του παιχνιδιού είναι το ταίριασμα ανά δύο των όμοιων εικόνων. Απώτερος στόχος η εξοικείωση των μαθητών με τη θαλάσσια πανίδα(ψάρια, θηλαστικά, ερπετά, μαλάκια και αρθρόποδα).

Μαθαίνω για τη Γη
Πηγή : φωτόδεντρο
Κουίζ ερωτήσεων (σωστού - λάθους, αντιστοίχισης, πολλαπλών επιλογών, τοποθέτησης σε χάρτη, σειροθέτησης, ταξινόμησης, συμπλήρωσης κενών) με θέμα το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον διαφορετικών ηπείρων και κρατών.


Προτάσεις για βιβλία-οικολογικές ιστορίες
1)      Τα όνειρα των σκουπιδιώνhttps://www.slideshare.net/second1964/skoupidia-44168602
2)      Σώστε τη θάλασσα από τα πλαστικά https://www.slideshare.net/gbasmatzidis/ss-70983355
3)      Ο Φριχ σκουπιδαρρώστησε
4)      Μην κλαις Τενεκεδούλα
5)   Μυστικά για το περιβάλλον που πρέπει να μάθει όλος ο κόσμος https://op.europa.eu/el/publication-detail/-/publication/114ed3c4-5694-4d4b-81a3-d2e7d7d41aad
6)   Το ταξίδι ενός κόκκου άμμου στις  αμμοθίνες με τους κέδρους https://www.openbook.gr/to-taxidi-enos-kokkou-ammou-stis-ammothines-me-tous-kedrous/

Ενημερώνομαι-μαθαίνω για το περιβάλλον

Μικρές κινήσεις, μεγάλες αλλαγές:
Πηγή: Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS https://www.youtube.com/watch?v=5GxpkdKri7k

Πέρι(βάλλον) και Μέλ(λον) - Μία ιστορία για την κλιματική αλλαγή

National Geographic: Εγκυκλοπαίδεια του περιβάλλοντος για νέους κλιματική αλλαγή (για μαθητές Ε-ΣΤ)

Ο Bozzetto για τον πλανήτη που καταστρέφεται;
Παρακολουθήστε το βίντεο "Ο Bozzetto για τον πλανήτη που καταστρέφεται" , που  παρακινεί να αλλάξουμε καθημερινές συνήθειες. link
Κλιματική Αλλαγή-φαινόμενο θερμοκηπίου
Ενημερωτικό υλικό: για το φυσικό φαινόμενο του θερμοκηπίου, χάρη στο οποίο διατηρείται η ζωή πάνω στη γη (προστατευτική ομπρέλα γύρω από τη γη) και το κρίσιμο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής http://www.climateaction.gr/site/category/climate-change/the-fenomenon/

Αναλαμβάνουμε δράση - Ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον
Πηγή : φωτόδεντρο
Εκπαιδευτικό σενάριο για την προστασία του περιβάλλοντος. Στόχος του σεναρίου είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η μείωση των αποθεμάτων νερού, η αύξηση των σκουπιδιών, καθώς και ο κίνδυνος εξαφάνισης έμβιων ειδών και διαταραχής της οικολογικής ισορροπίας. Το μαθησιακό αντικείμενο περιλαμβάνει οδηγίες παιδαγωγικής αξιοποίησης και υποστηρικτικό υλικό για τον εκπαιδευτικό, ενημερωτικό υλικό για τη χρήση του σεναρίου, σύνδεσμο με το αποθετήριο, καθώς και μια εφαρμογή πολλαπλών δραστηριοτήτων για τους μαθητές, με μορφή ιστοσελίδας.

Αρνητικές επιδράσεις του ανθρώπου στο οικοσύστημα
Πηγή : φωτόδεντρο
Με κείμενα και σχηματικές απεικονίσεις, παρουσιάζονται οι ανθρώπινες δραστηριότητες που υποβαθμίζουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας, του εδάφους και του νερού και οι επιδράσεις τους στα οικοσυστήματα. Περιλαμβάνει μία πρόταση για ομαδική εργασία, που αφορά στη διερεύνηση των αιτίων και των πιθανών τρόπων αντιμετώπισης ενός τοπικού περιβαλλοντικού προβλήματος, στην καταγραφή των συμπερασμάτων και στη δημοσίευσή τους σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή.
                                                                                                               
Το δάσος κινδυνεύει από εμάς –
Υλικό για παιδιά Ε-ΣΤ΄
Πηγή : φωτόδεντρο
Εκπαιδευτικό σενάριο για το δάσος και τους κινδύνους που διατρέχει. Βασικός στόχος του σεναρίου είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τους κινδύνους που απειλούν τα δάση (πυρκαγιές, όξινη βροχή, υπερυλοτόµηση, καταπάτηση, υπερβόσκηση), να προτείνουν λύσεις και να αξιολογήσουν δράσεις σχετικά µε την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος (π.χ. αναδάσωση). Απώτερος στόχος του αντικειμένου είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την προστασία των δασών. Περιλαμβάνει υπερσύνδεσμο με το αποθετήριο του λογισμικού, καθώς και μια εφαρμογή πολλαπλών δραστηριοτήτων, με μορφή ιστοσελίδας.

Ελληνικοί βιότοποι
Πηγή : φωτόδεντρο
Σύνδεσμος http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/9201
Εκπαιδευτικό σενάριο για τους βιότοπους της Ελλάδας. Σκοπός του σεναρίου είναι να γνωρίσουν καλύτερα οι μαθητές τα διαφορετικά οικοσυστήματα των ελληνικών βιοτόπων της χώρας. Πιο αναλυτικά, μέσω του μαθησιακού αντικειμένου, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να συλλέξουν υλικό από περιβαλλοντικές οργανώσεις, να γνωρίσουν τα διαφορετικά είδη φυτών και ζώων που συναντώνται στους βιότοπους, να καταγράψουν προστατευόμενες περιοχές (Ramsar) και μνημεία φυσικής ομορφιάς, να μελετήσουν τα απειλούμενα είδη και να συσχετίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ελλάδας με τη μεγάλη βιοποικιλότητα που συναντάται στο φυσικό της περιβάλλον.

 «Κλιματική αλλαγή - Έχουμε όλοι την ίδια ευθύνη»;
Πηγή : φωτόδεντρο
Χρονογραμμή και διαδραστικός χάρτης, που μελετούν συνδυαστικά τη διαχρονική εξέλιξη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και του ποσοστού των ανανεώσιμών πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε.) στη συνολική ενεργειακή κατανάλωση σε κάθε χώρα, προκειμένου να προβληματιστεί ο εκπαιδευόμενος σχετικά με τη σύνδεση των δύο αυτών παραμέτρων με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τη διαφορετική ευθύνη που έχουν οι χώρες και οι πολίτες τους απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Προτάσεις για δημιουργικές δραστηριότητες Π.Ε.
1)    «Έρευνα για τη χρήση της ενέργειας στο σπίτι»
Αυτή την εβδομάδα σας προτείνουμε να οργανώσετε μια έρευνα στο σπίτι σας για τη χρήση της ενέργειας και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, αλλάζοντας απλές καθημερινές συνήθειες, συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής; Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο, που σας προτείνουμε και ενημερώστε μας για τις αλλαγές, που προτείνετε για εξοικονόμηση ενέργειας.
Ερωτηματολόγιο για τη χρήση της ενέργειας -Μια έρευνα στο σπίτι
1. Πόσα άτομα μένετε στο σπίτι σας;……………………………………..................……………
2. Τι ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές έχετε στο σπίτι; Μπορείτε να τις καταγράψετε……………………...……………………………...........................
3. Από πού κλείνετε συνήθως τις ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές;
α) Από το τηλεχειριστήριο (αν υπάρχει)……………
β) Από το κουμπί της συσκευής………………………
γ) Δεν την κλείνουμε……………………………
4. Όταν βλέπετε τηλεόραση στο σαλόνι:
α) αφήνετε το ραδιόφωνο να παίζει στο δωμάτιο σας
β) φροντίζετε να μην υπάρχει άλλη ηλεκτρονική συσκευή αναμμένη, χωρίς λόγο
 γ) δεν σας απασχολεί τι γίνεται με τις υπόλοιπες συσκευές στο σπίτι
 5. Πόσες λάμπες χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας; ………………………………..................…
6.Γνωρίζετε ότι υπάρχουν λάμπες χαμηλής κατανάλωσης;…………….............................
7. Έχετε στο σπίτι τέτοιες λάμπες;
Αν όχι, γιατί;…………………………….........................................……
8.Τι είδους θέρμανση έχετε;……………………......................................................................
9.Έχετε κλιματιστικά; Αν ναι, πόσα;……………..................................................................
10. Το καλοκαίρι:
α) λειτουργείτε το κλιματιστικό συγκεκριμένες ώρες που κάνει πάρα πολλή ζέστη
β) έχετε το κλιματιστικό ανοιχτό σε χαμηλή θερμοκρασία για να δροσίζεστε;
9. Το χειμώνα:
α) ρυθμίζετε τη θερμοκρασία, ώστε να είστε άνετα με ένα πουλόβερ
β) το σπίτι είναι πάντα πολύ ζεστό, για να είστε άνετα με ένα φανελάκι
Συζητήστε τις απαντήσεις και σκεφτείτε σε ποια από αυτά θα μπορούσε να αλλάξει κάτι. Με ποιο τρόπο; ……………………………………………………….
Πηγή : Εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Δράση για το κλίμα” Δικτύου Μεσόγειος SOS

2) «Αναλαμβάνουμε δράση για το κλίμα, που αλλάζει
Στο σπίτι σας καταναλώνετε ηλεκτρικό ρεύμα για τις διάφορες δραστηριότητές σας! Χρειάζεστε άραγε όλες αυτές τις ηλεκτρικές συσκευές; Τις χρειάζεστε να λειτουργούν διαρκώς; Πώς θα μπορούσατε να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας; Σκεφτείτε τρόπους να εξοικονομήσετε ενέργεια στο σπίτι σας!
Συγκεντρώστε όλες τις ιδέες σας και κάνετε τις δικές σας προτάσεις εξοικονόμησης ενέργειας!
π.χ. 
Δεν ξεχνούμε να σβήνουμε τα φώτα, όταν μετακινούμαστε από ένα δωμάτιο του σπιτιού στο άλλο, έστω και αν θα λείψουμε μόνο για λίγη ώρα.
Φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.
Φροντίζουμε να μην αφήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές (τηλεοράσεις, Η/Υ, εκτυπωτές, κτλσε κατάσταση αναμονής, αλλά να τις σβήνουμε από τον κεντρικό διακόπτη.
Αξιοποιούμε όσο περισσότερο γίνεται το φως της ημέρας ανοίγοντας τις κουρτίνες στο σπίτι, κάνοντας δραστηριότητες (όπως το διάβασμα )δίπλα από ένα παράθυρο.
Φροντίζουμε να μην υπερθερμαίνουμε το σπίτι μας άσκοπα.
Μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας αφίσες (και με τη χρήση ΤΠΕ) γράφοντας και ζωγραφίζοντας τα δικά σας μηνύματα-προτάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι.
Ήξερες ότι …
Οι λαμπτήρες φθορίου χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης έχουν δεκαπλάσια διάρκεια ζωής και παράλληλα καταναλώνουν πέντε φορές λιγότερη ενέργεια από τους συμβατικούς;
Όταν αφήνουμε την τηλεόραση σε κατάσταση αναμονής, χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο το 45% της ενέργειάς της.

3) «Πειράζω» έναν διάσημο πίνακα ζωγραφικής και δίνω το δικό μου μήνυμα για την κλιματική αλλαγή».
Ή ξερες ότι … η περιβαλλοντική οργάνωση WWF και το Μουσείο του Πράδο ενώνουν τις δυνάμεις τους και συνεργάζονται, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν με έναν εξαιρετικά πρωτότυπο τρόπο σχετικά με τους κινδύνους, που διατρέχει ο πλανήτης από την κλιματική αλλαγή. Πιο συγκεκριμένα, ισπανικό Μουσείο και περιβαλλοντική οργάνωση «πειράζουν» διάσημους πίνακες και προειδοποιούν για την κλιματική αλλαγή. Για να το πετύχουν αυτό, επέλεξαν τέσσερα διάσημα έργα τέχνης από την συλλογή του Μουσείου, στα οποία «παρενέβησαν» ώστε να τονίσουν τις περιβαλλοντικές συνέπειες από τα διάφορα έντονα φαινόμενα, που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή
Πείραξε» κι εσύ ένα διάσημο έργο τέχνης, π.χ. έναν διάσημο πίνακα ζωγραφικής και δώσε το δικό σου μήνυμα για το κρίσιμο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

4) Μικροί δημιουργοί εν δράσει:
·         Τώρα που η φύση βρίσκεται στην καλύτερή της εποχή γεμάτη χρώματα και μυρωδιές εμπνευστείτε από την Άνοιξη και φτιάξτε τα δικά σας ποιήματα διαλέγοντας ένα από τα λουλούδια της: παπαρούνα, πασχαλιά, μαργαρίτα, κ.ά.  Μπορείτε και να το ζωγραφίσετε: 
·         Επιλέξετε ένα δέντρο, ένα κτίριο στη γειτονιά σας, που βλέπετε έξω από παράθυρο, ή ένα λουλούδι στη γλάστρα σας και αντλώντας έμπνευση από αυτό γράψτε ένα παραμύθι ή μια φανταστική ιστορία  Μπορείτε και να την εικονογραφήσετε.

5) Σύνταξη ΟΙΚΟκώδικα για ένα βιώσιμο μέλλον
Μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες για την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου. Κάνετε τις δικές σας προτάσεις για την αντιμετώπιση του κρίσιμου προβλήματος της κλιματικής αλλαγής και γράψτε τις καταρτίζοντας έναν ΟΙΚΟ-κώδικα για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Μένουμε σπίτι ... 
Ανακάλυψε το περιβάλλον παίζοντας

Προτάσεις για διασκεδαστικά, διαδραστικά παιχνίδια και κουίζ από το οικοσκόπιο της WWF.
Σύνδεσμος: http://oikoskopio.gr/oikoskopio-kids/

Οι πολίτες του αύριο παίζουν, μαθαίνουν και συνειδητοποιούν τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και την ανάγκη αλλαγής της στάσης τους και της καθημερινής συμπεριφοράς τους.


ΚΑΛΉ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια: